Revalidatie

Zonder goede oefeningen, een goed schema, discipline en doorzettingsvermogen is het een stuk moeilijker om een goed resultaat te bereiken. 
Revalideren met een fysiotherapeut is dan ook van groot belang. 

6 Weken na de operatie, als het gips eraf gaat, begint het revalidatieproces.

U krijgt een verwijzing voor een fysiotherapeut en 2x een kopie van het operatieverslag mee. Het is handig dit verslag aan de therapeut te geven, zodat zij kunnen zien welke pees of pezen zijn gebruikt en wat er precies gedaan is.

Praktisch is het onmogelijk om iedereen voor revalidatie naar het Medisch Centrum Leeuwarden te laten komen, dat hoeft gelukkig ook niet. U gaat zelf opzoek naar een goede fysiotherapeut bij u in de buurt. Veelal bent u al eerder bij hen geweest. Zoek wel een fysiotherapeut die interesse heeft in het (onder)been. Vaak hebben zij geen ervaring met het revalideren na een peestranspositie, maar wel algemene oefeningen. In eerste instantie zal de focus moeten liggen op het weer soepel krijgen van de enkel na 6 weken in het gips te hebben gezeten. Tegelijkertijd moet u gaan uitvinden wat u moet doen om de verplaatste pees aan te spannen. Bij de een gaat dit heel snel en bijna vanzelf, bij de ander kost het wat meer tijd en moeite. Als het lukt om de verplaatste pees aan te spannen, zal uw voet wat gaan bewegen en soms al wat heffen. Als het heffen lukt moet u dit gaan invoegen in uw looppatroon, vaak doen fysiotherapeuten dit met behulp van een loopband. U kunt zich dan goed vasthouden en moet bij elke stap gaan nadenken wat u moet doen om uw voet te heffen. Uw fysiotherapeut zal aangeven welke stappen er goed uit zien en welke minder.  Op deze manier leert u weer zo goed mogelijk lopen en zal u na verloop van tijd niet meer nadenken bij het lopen.