Revalideren na de operatie

Hiervoor heb ik gebruik gemaakt van de oefeningen van de Revalidatie Friesland, het aan ons ziekenhuis gekoppelde revalidatie centrum.

Let wel het is niet de bedoeling dat dit oefenschema gebruikt wordt zonder toezicht/toestemming van een revalidatiearts en/of fysiotherapeut. Dit dient als voorbeeld voor revalidatieartsen/fysiotherapeuten en als geheugensteun voor als u thuis aan het oefenen bent nadat u bij de revalidatiearts/fysiotherapeut bent geweest. Daarnaast is dit schema een algemene leidraad, revalidatieartsen/fysiotherapeuten kunnen van dit schema afwijken om verschillende redenen:

  • zij hebben zelf een ander oefenschema waar zij zich goed bij voelen en goede resultaten behalen
  • het schema is om een of andere reden voor u niet van toepassing
  • het is nog te vroeg voor u om dergelijk schema te volgen

In grote lijnen zijn de basis principes dat u weer een soepele enkel moet krijgen en moet weten hoe u de voet dient te heffen, dit alles om weer een normaal looppatroon te ontwikkelen.

Het kan goed zijn de oefeningen aanvankelijk passief uit te voeren en dan de maximale positie zelf actief vast proberen te houden. Veel revalidatieartsen/fysiotherapeuten zullen gebruik maken van een loopband voor het weer ontwikkelen van een normaal looppatroon.

Indien revalidatieartsen/fysiotherapeuten/patiënten nog goede oefeningen hebben welke niet in dit schema staan, zou ik het fijn vinden deze oefeningen te krijgen, om zo een nog beter oefenschema te ontwikkelen.

Oefeningen

De oefeningen na de operatie zijn gericht op drie dingen: In eerste instantie moet u weer proberen uw enkel soepel te krijgen, nadat deze 6 weken niet bewogen heeft. Verder ligt de nadruk op het weer ontwikkelen van een normaal looppatroon en ten slotte op het meer kracht geven aan de getransponeerde spier/pees. 

Enkele oefeningen

Oefening 1:

  • Uitgangshouding: Ga op de grond zitten. Leg de benen gestekt op de grond. Sla (elastische) band om de voorvoet.
  • Uitvoering: Trek de voet naar je toe totdat je spanning voelt in de kuit. Houd deze stand goed vast met behulp van de band. Houdt dit 5 tellen vast. Herhaal dit 10 keer. U kunt ook proberen uw voet weg te duwen/ gas te geven. Herhaal 25 keer

Zie ook youtube filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=g-iXYapbuqk

Oefening 2:

  • Uitgangshouding: Ga op de rug liggen. Doe een elastische band om de voorvoet. Houd de elastische band vast. Houd de benen gestrekt op de grond.
  • Uitvoering: Duw de voet van je af en rek de elastische band. Kom weer terug.Herhaal 25 keer

Oefeningen voor ontwikkeling looppatroon

Aanvankelijk zult u nog lopen met krukken, omdat de enkel nog stijf is en alles nog een beetje onwennig is. Vaak is het een uitkomst om bij de fysiotherapeut op een loopband te kunnen oefenen. U kunt zich op deze manier goed vasthouden en de loopband instellen op het gewenste tempo.

Verder kan de fysiotherapeut u makkelijk aanwijzingen geven. Sommige mensen kunnen al heel snel hun voet weer wat heffen, wat langzaam meer wordt als de zwelling verdwijnt, de enkel soepeler wordt en de getransponeerde spier sterker. Bij andere duurt het wat langer om de aansturing van de getransponeerde pees te bewerkstelligen, maar het lukt altijd. Eventueel probeert u oefening 1 van de m. Tibialis posterior oefeningen, als het goed is gaat de voet hierbij nu ook omhoog.

Oefeningen voor het versterken van de m Tibialis posterior

Oefening 1:

  • Uitgangshouding: Ga op een stoel zitten en leg de aangedane voet over uw knie ( als het ware `de benen over elkaar’), zorg dat de enkel vrij is en het onderbeen zo horizontaal mogelijk. 
  • Uitvoering: Probeer de grote teen richting het plafond te heffen. Indien er sprake is van restfunktie en u wilt de spier versterken kunt u een band om de voorvoet doen en daar een gewicht aan hangen welke u net kunt heffen ( bijv een pak suiker). Probeer dit zo vaak mogelijk te herhalen. U kunt ook een band tussen u beide voeten spannen. 

Oefening 2:

  • Uitgangshouding: Ga op een stoel zitten met uw beide voeten op de grond. Doe een elastische band om uw aangedane voet en de andere kant van de band om iets stevigs, bijvoorbeeld een tafelpoot. 
  • Uitvoering: Probeer met spanning op de elastische band uw voet naar binnen en van de grond te krijgen, zonder uw hak te verplaatsen. U draait uw voet dus naar binnen met de hak als draaipunt
fig 3b hor v2

Oefeningen voor het versterken van de mm. Peroneii

Oefening 1:

  • Uitgangshouding: Ga op een stoel zitten met uw beide voeten op de grond, Doe een elastische band om de beide voorvoeten.
  • Uitvoering: Probeer met spanning op de elastische band uw aangedane voet (of beide voeten) naar buiten en naar boven te bewegen, zonder uw hak te verplaatsen. U draait uw voet dus naar buiten met de hak als draaipunt. 
fig 3c v2